Paris – et kulinarisk eventyr

Paris – et kulinarisk eventyr

juni 22, 2015 Slået fra Af parisinfo

En livslang kærlighed til Paris

For mig er der intet der er mere afslappende og tilfredsstillende end at lave mad. Og især elsker jeg at lave mad til mennesker jeg holder af. Jeg har altid haft en stor forkærlighed for det franske cuisine, fransk vin og en række andre franske mirakler såsom Edith Piaf, eksistentialisterne, Louis Vuitton og ikke mindst Paris. Jeg er overbevist om at jeg må have været fransk i et tidligere liv, da jeg sjældent føler mig mere i mit element end når jeg sidder på en parisisk fortovscafe og nyder en ostetallerken og et glas vin. Denne passion viste sig allerede i en tidlig alder, da jeg overraskede alle ved at sætte mig på første række og suge fransklærerenes ord til mig, som var de den fineste Chablis. Og i mine teenageår, da mit hverdags ensemble bestod af en sort dragt, høje hæle, rød læbestift, samt en gigantisk og frygtelig elegant damehat. I den periode havde jeg også for vane at krydre mit århusianske med udtryk som c’est la vie, vousêtesmagnifique og comme si comme ca, leveret med store armbevægelser og passion.

Paris oplevet med sanserne

Det var derfor den helt store lykke da jeg på min fødselsdag endelig nåede frem til gavekortet i skotøjsæsken fra min mor, man skal jo ikke kunne gætte gaven. Og det viste sig at være en uges kulinarisk ferie i Paris. Dette var simpelthen drømmen og nu skulle det ske. Turen inkluderet logi med morgenmad på et charmerende lille hotel ved Place de Vosges. En guidet tur rundt til byens fineste madinstitutioner. Fra de helt kendte som la Coupole, til hvad brochuren kaldte små ukendte kulinariske perler. Derudover, en tur på et lokalt marked, indkøb af råvarer, kokkerering og et foredrag om fransk madkunst med en kok fra førnævnte legendariske restaurant.Jeg glædede mig som et lille barn og i mine utallige dagdrømme fangende jeg foredragsholderens opmærksomhed med mit ekstraordinære naturlige talent for madlavning. Han var i øvrigt en charmerende og smuk single, der inviterede mig til at spise i restaurantenes køkken efter lukketid, Oh la la.

Så oprandt dagen endelig, hvor drømmen skulle udleves. Paris var smukkere end nogensinde, i det jeg i gik og sugede guidens imponerende viden til mig, tog tonsvis af foto og følte at alle mine sanser var skærpet. Jeg kunne dufte byens metro hver gang jeg passerede en rist, brudstykker af de forbipasserendes snak blev et musikstykke og solens stråler varmede min hud. Hver gang vi besøgte en ny restaurant nød jeg smags, duft og farve indtryk fra de bedste franske råvarer og vine.

Foredrag om nøglen til livets successer

Iført den sorte kjole, rød læbestift og elegant hat, troppet jeg på marché Saint Honore, hvor jeg skulle mødes med min gruppe og guiden. Efter en time hvor vi mærkede, duftede og smagte på udvalget, købte viden mest solmodne og smagsfulde tomat, den mest sødmefyldte og afbalancerede honning, og det kød guiden havde undersøgt og besluttet var mørt og saftigt nok til vores hellige mission. Vi fyldte vores indkøbsnet med utallige nøje udvalgte råvarer inden vi begav os videre til restauranten. Her blev vi mødt af en hyggelig og varm mand med en til professionen passende mave. Han fortalte os om sanselighed og vigtigheden af ikke kun at fokusere på smagen, men se helheden af den mad vi tilberedte. Han snakkede om hvordan en ændret tilgang til madlavning, betød en ændret tilgang til livet Hans filosofiske tilgang, mindet mig om en foredragsholder, der havde været ude og holde foredrag på min arbejdsplads. Det havde været en utrolig givende oplevelse, der dels havde hjulpet produktiviteten og processerne i virksomheden, men også rent personlig havde det fået mig til at analyse mit vanemønster og optimere den måde jeg handlet på i visse situationer. Dette virket som en forlængelse af det jeg havde lært, bare med fokus i min store passion madlavning. I det øjeblik virket livet som en organisk enhed, der bare gav mening. Både foredraget på jobbet og mødet med den filosofiske kok betød at jeg blev bevidst på en ny måde.